Ouder- en Jeugdsteunpunt
Zuid-Oost Utrecht

Wat zijn de GGD en de JGZ?

Children in classrom, detail on backpack of Ukrainian student, concept of enrolling Ukrainian kids to schools.

Antwoord

De gemeentelijke gezondheidsdienst (GGD) is er voor de publieke gezondheidszorg. Eén van de taken van de GGD is de jeugdgezondheidzorg (JGZ). Bij de JGZ werken jeugdverpleegkundigen en jeugdartsen. De JGZ screent op vaste momenten alle leerlingen op de school. Als er iets opvalt, dan wordt dat met de ouders en de jongere besproken. De school kan de JGZ ook vragen om cursussen op school aan te bieden of lessen te verzorgen, bijvoorbeeld over weerbaarheid of seksualiteit.
Als een leerling vaak ziek is, veel verzuimt of als de school zorgen heeft over een leerling, dan kan de school de jeugdverpleegkundige of de jeugdarts vragen om mee te denken. School zal dat altijd met de ouder overleggen en hier toestemming voor vragen. Als er grote zorgen zijn over de veiligheid van het kind, mag de school zonder toestemming van ouders de JGZ inschakelen.
Als er jeugdhulp nodig is, kan deze met een verwijzing door de jeugdarts ingezet worden. De gemeente bekijkt vervolgens welke hulp en hoeveel hulp nodig is.

Andere relevante vragen

Is je vraag beantwoord?
of niet gevonden wat je zocht?

Je mag altijd contact met ons opnemen. Wij kunnen je vaak verder helpen en zo niet, dan verwijzen we je door naar iemand die dat wel kan. We leggen dan ook uit waarom we je doorverwijzen.
Klik op contact hieronder en vul het formulier in. Chatten kan ook met de WhatsApp knop rechtsonder in het scherm.

High angle view of disabled schoolgirl looking at camera and sitting at desk in classroom of elementary school

Contact

Zoek