De gemeentelijke gezondheidsdienst (GGD) is er voor de publieke gezondheidszorg. Eén van de taken van de GGD is de jeugdgezondheidzorg (JGZJGZ staat voor jeugdgezondheidzorg. Bij de JGZ werken jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen. Zij volgen de ontwikkeling van alle kinderen tussen 0 en 18 jaar en bieden hulp bij opvoeden en opgroeien.). Bij de JGZ werken jeugdverpleegkundigen en jeugdartsen. De JGZ screent op vaste momenten alle leerlingen op de school. Als er iets opvalt, dan wordt dat met de ouders en de jongere besproken. De school kan de JGZ ook vragen om cursussen op school aan te bieden of lessen te verzorgen, bijvoorbeeld over weerbaarheid of seksualiteit.
Als een leerling vaak ziek is, veel verzuimt of als de school zorgen heeft over een leerling, dan kan de school de jeugdverpleegkundige of de jeugdarts vragen om mee te denken. School zal dat altijd met de ouder overleggen en hier toestemming voor vragen. Als er grote zorgen zijn over de veiligheid van het kind, mag de school zonder toestemming van ouders de JGZ inschakelen.
Als er jeugdhulpHulp bij psychische hulpvragen, een verstandelijke beperking en/of opvoedproblemen. Jeugdhulp is bedoeld voor kinderen en jongeren tot 18 jaar, soms tot 23 jaar. Deze hulp wordt geregeld door de gemeente. lees meer... nodig is, kan deze met een verwijzing door de jeugdarts ingezet worden. De gemeenteDe gemeente is verantwoordelijk voor de jeugdhulp en het leerlingenvervoer. In de gemeente waar de gezaghebbende ouder(s) woont, kan jeugdhulp en vervoer worden aangevraagd. SWV ZOUT en SWV VO-ZOU bestrijken het gebied van de volgende gemeenten: Bunn... lees meer... bekijkt vervolgens welke hulp en hoeveel hulp nodig is.