Ouder- en Jeugdsteunpunt
Zuid-Oost Utrecht

Wat voor soorten (preventieve) jeugdhulp zijn er?

Upset african american teenage girl feeling sad turned back to angry strict black mother scolding lecturing difficult kid for bad behavior, mad mom arguing shouting at stubborn child teen daughter

Antwoord

De gemeenten zijn verantwoordelijk voor hulp bij opvoeden, opgroeien, psychische problemen of bij een verstandelijke beperking. Hiervoor werken zij samen met verschillende organisaties die deze hulp zo goed mogelijk kunnen bieden.
Voor lichte vragen en ondersteuning kunnen ouders en scholen terecht bij de jeugdgezondheidzorg (JGZ). Hier werken jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen die naar de ontwikkeling van het kind kijken. De JGZ kan de school ook helpen als er bijvoorbeeld vragen zijn over gezondheid. Daarnaast zijn er in elke gemeente organisaties die kinderen en gezinnen helpen bij algemene vragen over opvoeden en opgroeien. Op de website van de gemeente waar je woont kun je hier meer informatie over vinden.

Als deze hulp niet genoeg is, kan jeugdhulp nodig zijn. Dit is bijvoorbeeld een behandeling voor kinderen met gedragsproblemen, gespecialiseerde hulp bij de opvoeding of een (dag)behandeling voor een eetstoornis. Voordat jeugdhulp wordt ingezet, heb je eerst een gesprek met een hulpverlener of met een arts. Deze bespreken wat de hulpvraag is en bekijken welke hulp en hoeveel uur het beste past. Daarna wordt een beschikking afgegeven door de gemeente. Alleen met een beschikking kan je kind gebruik maken van jeugdhulp.
Soms kan de leerling alleen naar school gaan als hij of zij ondersteuning krijgt met jeugdhulp. In dat geval werken de ouders, de leerling, de school en de hulpverlener van de gemeente of de arts samen om te kijken welke hulp het beste past. Daarna kan jeugdhulp in de school worden ingezet.

Andere relevante vragen

Is je vraag beantwoord?
of niet gevonden wat je zocht?

Je mag altijd contact met ons opnemen. Wij kunnen je vaak verder helpen en zo niet, dan verwijzen we je door naar iemand die dat wel kan. We leggen dan ook uit waarom we je doorverwijzen.
Klik op contact hieronder en vul het formulier in. Chatten kan ook met de WhatsApp knop rechtsonder in het scherm.

High angle view of disabled schoolgirl looking at camera and sitting at desk in classroom of elementary school

Contact

Zoek