Ouder- en Jeugdsteunpunt
Zuid-Oost Utrecht

Hoe verloopt een schriftelijke aanmelding op een school?

Student preparing for college test, exam, reading book, studying textbook, writing notes, making summary for class report. Learning workplace table, hands with pencil close up

Antwoord

Vanaf 3-jarige leeftijd kun je je kind schriftelijk aanmelden op een school voor primair onderwijs. Aanmelden moet ook als je kind naar het voortgezet onderwijs gaat of eerder naar een andere school geweest is. Sommige scholen hebben hiervoor een inschrijfformulier, maar je kunt je kind ook per brief of per mail aanmelden.

Alleen een schriftelijke aanmelding geldt als een formele aanmelding.

Bij de aanmelding moeten ouders minstens de volgende informatie geven:

  • Achternaam, voornaam en voorletters
  • Geboortedatum
  • Geslacht
  • Burgerservicenummer

Heeft je kind extra ondersteuning nodig? Dan ben je verplicht om dit aan de school van inschrijving te melden. Alleen op die manier kan de school beoordelen of zij een passend aanbod kan doen. Je moet ook vertellen of je je kind op meerdere scholen hebt aangemeld. Het kan zijn dat de school, na onderzoek, moet concluderen dat ze geen passend aanbod kan doen. In dat geval is de school wel verplicht om te helpen bij het vinden van een andere school die wel een passend aanbod zou kunnen doen. Dat noemen we zorgplicht.

Als je kind eerder op een andere school heeft gezeten, dan mag de onderwijskundige informatie gedeeld worden met de school van aanmelding. Daarvoor hoef je als ouder geen toestemming te geven. Persoonlijke informatie over het gezin of over eventuele jeugdhulp mag niet zonder de toestemming van ouders gedeeld worden.

Andere relevante vragen

Is je vraag beantwoord?
of niet gevonden wat je zocht?

Je mag altijd contact met ons opnemen. Wij kunnen je vaak verder helpen en zo niet, dan verwijzen we je door naar iemand die dat wel kan. We leggen dan ook uit waarom we je doorverwijzen.
Klik op contact hieronder en vul het formulier in. Chatten kan ook met de WhatsApp knop rechtsonder in het scherm.

High angle view of disabled schoolgirl looking at camera and sitting at desk in classroom of elementary school

Contact

Zoek